Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

"Dit plan kan een begroting van 100 miljoen realiseren" - Hypercube (video)

Groei bvo

Unieke expertise

Met Hypercube in onze gelederen hebben we unieke expertise binnen ons consortium. Zij beschikken over een database van alle sponsors in Nederland en zijn ook verantwoordelijk voor de Europese ranglijst van Clubs, de zogenaamde Euro Club Index (ECI). Met deze hulp hebben wij het potentieel van Feyenoord exact in kaart.

Feyenoord is de grootste club van Nederland

Uit onderzoek is gebleken dat Feyenoord het sterkste clubmerk is en de grootste achterban en het beste verzorgingsgebied van Nederland heeft. Dit biedt Feyenoord alle kans om ook sportief en financieel de grootste club van Nederland te worden. Op dit moment blijft Feyenoord met eem ECI van 2.450 echter achter ten opzichte van deze potentie. Met ons plan brengen wij Feyenoord terug naar de plek waar het hoort. In 2018 is Feyenoord gegroeid naar een ECI van 2.900 wat bijvoorbeeld vergelijkbaar is met een club als Benfica.

Beste voor Feyenoord: meer geld voor eerste elftal, jeugdopleiding én organisatie

In de businesscase van ons plan voorzien wij in een substantiele budgetgroei voor spelers, jeugdopleiding en organisatie. Naast betere spelers, meer kwaliteit voor de jeugd kan Feyenoord daardoor fors investeren in de eigen organisatie. Hierbij is vooral de groei van de afdelingen commercie, marketing en hospatility binnen de club noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor de groei van de stadionorganisatie voor bijvoorbeeld horeca en ICT.

Financiering

Bijdrage gemeente niet nodig, maar is wel beter voor Feyenoord!

Een financiele bijdrage van gemeente of een gemeentelijke garantie is niet per se nodig om de financiering rond te krijgen. Wel is een gemeentegarantie aantrekkelijker dan lenen tegen een marktconforme rente en daardoor uiteindelijk beter voor Feyenoord. Het stadion wordt met een gemeentelijke garantie goedkoper in jaarlasten. Hierdoor wordt de uiteindelijke huur voor Feyenoord ook lager.

Scheiding tussen benen en stenen

Voor de banken is het van belang dat de financiering van het stadion (de stenen) gescheiden is van de BVO (de benen). We hebben een financieringsvoorstel uitgewerkt waarin we onafhankelijk zijn van de gemeente en beperkt afhankelijk van founders. Door samenwerking met de gemeente en founders kan de financiering echter een stuk gunstiger worden. Dit heeft als gevolg een betere exploitatie voor de BVO. Hierover zijn we in overleg met de Verkenners.

Architectuur

Ga door met wat goed is, voeg toe wat nodig is

De Kuip is sinds de opening in 1937 een superlichte tribuneconstructie met perfecte zichtlijnen en unieke intense sfeer voor toeschouwers en spelers. Het stadion wordt alom geroemd en is een voorbeeld voor diverse internationale stadions over de wereld. Die kwaliteiten wil Reddekuip in de toekomst blijven benutten voor voetbal. Daarom voegen we toe wat nodig is voor het hedendaagse en toekomstige voetbal, namelijk moderne hospitality- en business voorzieningen die een succesvolle exploitatie voor club én stadion mogelijk maken.

De originele Kuip is een sportief en cultureel monument uit de jaren dertig. Gerealiseerd naar de modernste inzichten van architecten Brinkman & Van der Vlugt: licht, lucht en ruimte was de slogan van het oorspronkelijke ontwerp. in 1994 is het succesvol aangepast aan de tijd door toevoeging van een kap, renovatie van de voorzieningen en uitbreiding met het Maasgebouw.

Reddekuip gaat hiermee verder door onder andere uitbreiding en vergroting van de businessunits, het verbeteren door nieuwe businesslounges met direct zicht op het veld en door in het stadion geïntegreerde businessvoorzieningen te realiseren aan een atrium. Hierbij houden we de glorieuze constructie van Het Origineel in het zicht. Door nieuwbouw van deze voorzieningen vervangen we het veel te los staande Maasgebouw.

In het stadion komen ook nieuwe voorzieningen voor onder meer de spelers, technische staf en de media. Ook worden er diverse supportersvoorzieningen toegevoegd.

Uitbreiding met derde ring

De voor UEFA interlands benodigde toeschouwerscapaciteit wordt bereikt door de bouw van een derde ring die vrij boven de originele tribune hangt. Hierdoor blijft het karakteristieke interieur van het stadion met de twee vrij hangende ovale tribuneringen in tact en wordt de derde ring in vorm en stijl toegevoegd, aangevuld met een royale overkapping. Die kan eenvoudigweg worden gemaakt door het opvijzelen van de kap uit 1994 en toevoeging van een luifel van 16 meter extra. Optioneel kan een nieuw dak met openschuifbaar middeldeel er op gebouwd worden.

De nieuwe toevoeging en verbouwing creëert tegelijkertijd een overdekte omloop rond het originele stadion waaraan moderne horeca voorzieningen en nieuw sanitair liggen. Alle tribuneplaatsen zijn goed bereikbaar via roltrappen, liften en trappenhuizen. Achter de derde ring is nog een overdekte rondgang, met ruim modern sanitair, supportersvoorzieningen en horeca accommodatie met zicht op het veld en uitzicht over de skyline van Rotterdam. Een gevel met geïntegreerde verlichting en advertisement completeert het geheel met eigentijdse look.

Tijdens de verbouw en uitbreiding kan gewoon worden doorgespeeld; grote ingrepen zoals het opvijzelen van de kap of het inhangen van de nieuwe tribune, zullen in de zomer- of winterstop worden uitgevoerd. De oorspronkelijke lichtmasten blijven van nut als verlichting. De moderne verlichting van het veld vindt plaats vanuit de kap.

Techniek

Onderzoek

Al vanaf 2012 zijn de adviseurs (Molenaar&Co, Ingenieursburo IOB, Arie Krijgsman) van Red de Kuip intensief betrokken bij de planontwikkeling voor behoud van De Kuip. Er ligt een in alle opzichten doordacht ontwerp klaar voor nadere uitwerking. Niets is aan het toeval overgelaten getuige het feit dat de meetlat zonder probleem ingevuld kon worden, onderbouwd met onderzoeksrapporten en achtergronden.

Zoals een goed ontwerpteam betaamt zijn alle ontwerpbeslissingen getoetst op haalbaarheid. Daarbij is gekeken naar onderdelen als uitvoerbaarheid, bouwvolgorde, bouwkosten, veiligheid, bouwkunde en constructie. De technische uitgangspunten zijn vervolgens onlosmakelijk verbonden met de exploitatieberekeningen en daarmee met de toekomst van Feyenoord.

Uitvoering

Voor de uitvoering zijn partijen als Croon en Mammoet verantwoordelijk. Het hoogtepunt tijdens de uitvoering is het opvijzelen van de bestaande kap waarbij met een ingenieus vijzelsysteem van Mammoet het dak in 2 weken op hoogte wordt geplaatst.

De uitvoerbaarheid en planning is getoetst op eerder gerenoveerde stadions en nieuwbouw van stadions die de door ons geselecteerde bouwer over de hele wereld bouwt. Voetballen gaat gewoon tijdens de uitvoering. Op wedstrijddagen trekt het uitvoeringsteam zich terug en is het stadion goed te gebruiken.

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

154 ms