Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Stadionfinale! ReddeKuip of BAM? De voorbeschouwing!

datum: 30 - 04 - 14

Aanstaande donderdag maken de verkenners hun advies over het beste stadionplan voor Feyenoord bekend. Een spannend en belangrijk moment voor iedereen die de club een warm hart toe draagt. Wordt het ons plan of kiest men voor de BAM? We nemen jullie graag mee in de voorbeschouwing...

Hoe het begon

Een kleine 3 jaar geleden zijn we gestart met enkele schetsen. Ons doel was vanaf het begin om een stadionplan te maken waarin de groei van Feyenoord wordt gecombineerd met behoud van De Kuip. Dit idee sprak veel mensen aan. De media pikte het op en stichting ReddeKuip werd opgericht.Al snel hadden we meer dan 20.000 handtekeningen. Ook ons team groeide snel tot 25 - 30 professionals die zich vrijwillig hebben ingezet om het plan verder uit te werken.

Met dank aan jullie, de supporters en de gemeenteraad, kwam de planontwikkeling vanaf de zomer van 2013 in de volgende fase. We hebben bewust ingezet op uitbreiding van ons team met de expertise van Hypercube en de slagkracht van Besix. In een aantal rondes hebben we ons plan verder geoptimaliseerd en onderbouwd.


image1.jpg

De verkenners

Afgelopen december is door Feyenoord en het stadion een verkennerstrio aangesteld. Wim van Sluis, Hans Vervat en Jos van der Vegt kregen de uitdagende opdracht om alle stadioninitiatieven te inventariseren en een advies uit te brengen. Dit advies moet een uitspraak doen over het beste plan voor Feyenoord en "Dat wij gaan voor een stadion dat enerzijds state of the art is op Europees niveau en anderzijds de kenmerken en stijl heeft van het Rotterdamse icoon de Kuip

Uit alle inzendingen is een eerste selectie van 7 partijen gemaakt en na de 2e ronde bleven ReddeKuip/Besix en BAM over. De afgelopen weken zijn beide partijen in de gelegenheid geweest het plan verder te onderbouwen, optimaliseren en aan alle geledingen binnen de Feyenoordfamilie te presenteren.

Deze week maken de verkenners hun eindadvies bekend. We kijken in ieder geval terug op een intensief en gedegen verkenningsproces dat in een goede sfeer is verlopen. Dit met dank aan de verkenners en hun ondersteuningsteam.

Het beste voor Feyenoord staat voorop

Wij zijn blij dat op dit moment het belang van Feyenoord voorop staat en behoud van de Kuip het vertrekpunt is. Beide plannen voorzien in het gewenste programma en de financiële en sportieve vooruitgang van de club. Dit is waar het ons vanaf het begin om te doen is geweest.

De belangrijkste verschillen tussen RDK en BAM

Toch zijn er een aantal belangrijke onderscheidende elementen in het plan van ReddeKuip/ Besix. Dit zijn ook direct de belangrijkste verschillen met de BAM.

Ten eerste hebben we gekeken naar de tribunemogelijkheden. Varianten waar het veld wordt verlaagd en de bestaande ringen voor of achter worden verlengd zijn bewust afgevallen. Dit gaat ten koste van de originele tribune en de intense sfeer doordat het publiek verder van het veld zit. Met een 3e vrij hangende ring zit je dicht op het veld met de mooie zichtlijnen. Daarnaast biedt het ruimte voor een extra omloop met publieksvoorzieningen en zicht op het veld. BAM gaat in het ontwerp voor het verlengen van de 2e ring.

image2.jpg

Ook het behouden van het Maasgebouw en/of andere losstaande gebouwen zijn gedurende het proces bewust afgevallen omdat dit ten koste gaat van de exploitatie. De business faciliteiten inpandig en aan één zijde bieden de beste beleving en optimale exploitatie. BAM realiseert twee gebouwen aan beide lange zijdes.

image3.png

Tenslotte hebben we verschillende dak varianten onderzocht. Als eerste het opvijzelen van het bestaande dak, daarna het verlengen van het dak en tenslotte verschillende dichte daken (permanent dak, tentdak en schuifdak). Op basis van deze studies en de wensen van Feyenoord hebben wij gekozen voor het schuifdak. Het voordeel van dit schuifdak is dat hiermee de grootste dagopening gecreëerd kan worden, dit bestendig is tegen elk weertype en dakbelasting, zelfs bij zware weerbelasting geopend en gesloten kan worden, geluidsdicht is en een langere levensduur heeft. BAM gaat in hun plan uit van een tentdak.

image4.jpg

Uiteindelijk hebben al deze studies geleid tot een optimaal model met een derde vrij hangende ring, de business faciliteiten aan één zijde in de schil van het stadion en een schuifbaar dak. Hiermee wordt het unieke ontwerp uit 1937 doorgezet in een 3e levensfase.

Donderdag: de uitslag

Aankomende donderdag maken de verkenners hun keuze kenbaar tijdens een persconferentie in De Kuip. Indien de keuze op ons plan valt is dat een fantastisch resultaat. Wat het advies ook moge zijn, het doel van de stichting (behoud van de Kuip en een kansrijke toekomst voor Feyenoord) is al behaald!

We hebben ons de afgelopen jaren met veel enthousiasme ingezet en kijken terug op een prachtige periode en samenwerking. Hopelijk krijgt dit mooie traject een nog veel mooier vervolg.

Voor dit moment willen we jullie bedanken voor alle steun tot zover. Rest ons de verkenners en Feyenoordfamilie veel succes te wensen bij het maken van de uiteindelijke keuze. Wij wachten vol spanning af.

Het ReddeKuip-team

In samenwerking met Besix

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

72 ms