Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Hoe eerlijk/gekleurd zijn de beloften over Het Nieuwe Stadion?

datum: 24 - 06 - 13

Internationaal prestige

1. Wees eerlijk: geldt de vermeende 'onmisbaarheid' en 'urgentie' van Het Nieuwe Stadion daadwerkelijk voor de voetbalclub Feyenoord (die de laatste tijd opvallend stil is) en haar supportersschare of toch vooral de machtige coalitie 'politiek' en 'bouwwereld', die in Rotterdam traditioneel sterk in elkaar zit verstrengeld en altijd naar (meer) projecten en internationale prestige hunkert?

Tandem Aboutaleb/Pastors

2. Wat is er precies besproken tussen burgemeester Ahmed Aboutaleb en directeur Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, Marco Pastors, nu die laatste zich – geheel onverwacht – in het AD/RD van vrijdag positief uitliet over de effecten van Het Nieuwe Stadion?

Excuustruus breedtesport

3. Hoe hypocriet is het van de HNS-lobby om steeds weer de term ‘breedtesport’ in de mond te nemen, terwijl het stadion gebouwd zal worden op precies het stuk grond, Varkenoord, waar nu de breedtesport hoogtij viert?

Geen tekeningen

4. Waar is de fatsoenlijke tekening van Het Nieuwe Stadion waarvoor de Rotterdamse belastingbetalers warm kunnen lopen, zoals ze dat ooit deden voor de Erasmusbrug of de Maas-variant (het ambitieuze stadion dat voor de WK2018 bestemd was)??? Waar, o, waar?

'Dat zien we later wel'

5. Getuigt het van kracht en leiderschap van het consortium om de gemeente 165 miljoen garantstelling te vragen voor de bouw van een nieuw stadion, terwijl volstrekt onduidelijk is wat er met de oorspronkelijke Kuip zal gaan gebeuren? Of getuigt ‘dat zien we later wel’ van kracht en leiderschap?

Financieel voordeel Feyenoord

6. Hoeveel financiële baat heeft Feyenoord nu wérkelijk bij Het Nieuwe Stadion als de huurinkomsten van de als broodnodig omschreven business seats naar het stadion vloeien en niet naar de bvo Feyenoord? Levert één klapper op de transfermarkt niet meer geld op voor Feyenoord dan de vermeende meerinkomsten dankzij Het Nieuwe Stadion?

Feyenoord Amsterdam!

7. Beseft het consortium wel dat als ze Feyenoord – lach niet! - een ‘content vergoeding’ uitbetalen voor gespeelde wedstrijden en geleverde prestaties, zij een Amerikaans model kopiëren waarin clubs annex ‘contentleveranciers’ verhandeld kunnen worden van de ene stad naar de andere en Feyenoord Rotterdam dus theoretisch zou kunnen veranderen in Feyenoord Amsterdam?

Voetbalhaat

8. Hoe groot moet je voetbalhaat zijn als het afsluitbare dak van Het Nieuwe Stadion in de plannen wordt omschreven als een middel tegen ‘geluidshinder’, terwijl er toch niks mooiers bestaat dan de orkaan die opsteekt en zich over de stad verspreid als Feyenoord een doelpunt maakt?

Snacks & frisdrank

9. Hoe eerlijk is dat verhaal over activeren van de jeugd en het in aanraking brengen met sport van brede lagen van de bevolking, als het expliciete doel van Het Nieuwe Stadion is toeschouwers dichterbij hun snacks en bekers frisdrank neer te planten, duurdere sterren op het veld te laten opdraven en het comfort op de tribunes op allerlei manier te optimaliseren? Is het gevolg van dergelijke ambities niet juist dat het lichaam getraind wordt luxe achterover te gaan hangen en voetbalsterren aan te gapen, waarvan de illusie dat jij er zelf één zult worden steeds verder weg vliegt?

Excuustruus 'duurzaam'

10. Het woordje ‘duurzaam’ is natuurlijk ontzettend hip en glijdt lekker naar binnen, maar hoe suggestief is het om een bouwproject ‘duurzaam’ te noemen terwijl je behalve extra ‘fietsparkeerplaatsen’ niets concreets over verduurzaming kunt laten zien?

Haastklus

11. Draagt het hele plan niet alle eigenschappen in zich van een haastklus, waarvan de gaten krakkemikkig worden gedicht door wensdenken? En steekt het niet (al te) schril af tegen de Maas-variant, die niet alleen aantrekkelijker oogde, maar ook veel beter was uitgewerkt?

Bron en/of auteur: Stadslog (door Hans van Willigenburg)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

70 ms