Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Renovatie Kuip kost minder, biedt meer

datum: 23 - 04 - 13

Wel of geen nieuw Kuip? Die vraag houdt de gemoederen nu al jaren bezig. Niet alleen in Rotterdam, maar ook ver daarbuiten. Oud-burgemeester Bram Peper stelt dat de club en de stadiondirectie te snel afscheid hebben genomen van ‘de oude, enig echte Kuip’. Het renovatieplan van ReddeKuip is zo gek nog niet.

De stad is hevig verdeeld over de bouwplannen voor het stadion Feijenoord: nieuwbouw op varkenoord of renovatie van de bestaande Kuip. Ruim twintig jaar geleden was ik betrokken bij renovatie van de Kuip, het fraaie voetbalstadion dat in 1937 werd opgeleverd. Ondanks allerlei sombere berichten over de bouwkundige staad kozen wij voor grondige renovatie. De kosten : 110 miljoen Hollandse guldens. Over het resultaat heerste grote tevredenheid: de vernieuwde Kuip deed recht aan het karakter van de plek en de stijl van de ‘oude’ Kuip. In middels is de Kuip aan een grondige vernieuwing toe, zowel bouwtechnisch, commercieel als ook om te (kunnen) voldoen aan de eisen die het internationale voetbal (UEFA en FIFA) stelt. He is niet voor niets al weer jaren geleden dat de Kuip gastheer was van een internationale topwedstrijd, zoals de finale van het EK voetbal in 2000.

Dat er dus wat moet gebeuren is duidelijk. Vanaf het begin hebben het stadionbestuur en de club Feyenoord aangestuurd op nieuwbouw op een andere locatie. Grootse plannen zijn sinds 2008 de revue gepasseerd. Van een immense voetbaltempel aan de rivier tot wat nu de voorkeur heeft: een nieuw stadion op Varkenoord, niet ver van de huidige Kuip. Al vroeg is kennelijk besloten dat de oude, enige echte Kuip niet meer te redden was.

De conclusie is wat mijn betreft te vroeg getrokken. Een studie van de mogelijkheden en onmogelijkheden van renovatie heeft nooit een serieuze kans gekregen. Vorig jaar heeft zich een groep gevormd, genaamd ReddeKuip, die wel serieus naar die mogelijkheden heeft gekeken. In ReddeKuip zijn deskundigen van naam en van allerlei disciplines verenigd. Zijn achten een wel heel grondige renovatie van de bstaande Kuip heel goed realiseerbaar.

Omdat hoe dan ook de gemeente Rotterdam betrokken is bij de plannen (ruimtelijke ordening, infrastructuur,financiering) heeft de gemeenteraad heel verstandig besloten beide plannen aan het oordeel van een onafhankelijke commissie van deskundige te onderwerpen. Uiteraard moeten beide plannen met dezelfde criteria worden beoordeeld.

Er zijn wel twee, niet weg te poetsen verschillen. De groep ReddeKuip kiest niet voor een overkapping, wel voor een uitschuifbaardak. De voorstellen kosten nog niet de helft van wat de club en de stadiondirectie op het oog hebben. In het laatste geval ver over 300 miljoen euro, met het verzoek aan de gemeente om garant te staan voor 165 miljoen.

Dat de raad in deze barre tijden van economische crisis een garantie van die omvang zal geven, mag uitgesloten worden geacht. Alleen al vanwege de kosten verdient het veel goedkopere alternatief van ReddeKuip een grondige bestudering door onafhankelijken.

Dat zijn wij ook meer dan verplicht aan de Feyenoord-familie in en ver buiten Rotterdam – die in grote meerderheid de vernieuwde Kuip op de huidige plaats wil houden.

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

54 ms