Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

En alles klopte

datum: 21 - 12 - 12

Op 10 december was het D-Day voor de Stichting Reddekuip. U weet wel, de groep van enthousiastelingen die menen dat het 75 jaar oude Feyenoordstadion niet verlaten moet worden voor een nieuw stadion, maar in gebruik moet blijven na een modernisering. Op die dag werd het ontwerp ‘De Kuip 3.0’ als uitgewerkt concept door architect Joris Molenaar gepresenteerd aan de NV Stadion Feyenoord en aan de Gemeente Rotterdam.

En alles klopte. Alle tegenwerpingen waren ontzenuwd, op een positieve manier beantwoord en in het concept verwerkt. Er zijn 63.000 zitplaatsen die alle de kwalificatie ‘goed’ of beter hebben volgens de normen van de FIFA en UEFA. En Arie Krijgsman (1934), de ontwerper van het tribunedak uit 1994, had het briljante idee om het huidige dak in één geheel 10 meter hoog te liften, goed uitgewerkt tot een jongensdroom. Old soldiers never die . Er komen vrijstaande nieuwe ronde kolommen aan de buitenzijde van het stadion, die verbonden worden met huidige dakkolommen. De kolommen worden gekoppeld. Een horizontale betonvloer op hoogte van de derde tribune wordt aangebracht voor de horizontale stijfheid van de evenwichtsconstructie. Er worden verticale ‘boemerangs’ geplaatst op de top van de nieuwe kolommen en vanuit de toppen ervan wordt het dak in één gang en geheel als compleet dak omhoog gehesen.

Dat wordt een Rotterdamse feestweek, enerverend als een raketlancering. Nadat het dak is opgehesen, worden de tribunes van de derde ring eronder geplaatst en wordt het stadion bouwkundig aangevuld. Tenslotte wordt er een regenjas omheen gespannen. Dat alles geschiedt in operaties van steeds tien werkdagen, want op de tweewekelijkse thuiswedstrijden mag de bouwplaats geheel geen hinder geven. De bouw zal in een geforceerd tempo van twee zomerstops en één speelseizoen uitgevoerd worden. Het verkrijgen van de bouwvergunning duurt waarschijnlijk veel langer.

Het stadion blijft een openluchtstadion, maar de commerciële ruimten, de business units en lobby’s zullen uiteraard wel een comfortabel binnenklimaat hebben. En, exact volgens de schatting van twee maanden geleden, gaat die gehele modernisering van optoppen, renoveren en upgraden naar berekeningen van ingenieursbureau IOB 117 miljoen euro kosten, aanzienlijk minder dan de 300 miljoen waarop een nieuw stadion is begroot. Het ontwerpen van ‘De Kuip 3.0’ was een genoegen.

Bron en/of auteur: Cobouw (door Mick Eekhout)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

100 ms