Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

De eerste second opinion is binnen

datum: 21 - 05 - 13

Feyenoord is dit jaar als derde geëindigd. Daarmee lijkt de strijd voor dit seizoen gestreden. Niets is minder waar. Misschien nog wel belangrijker is de besluitvorming over de toekomst van onze club en het stadion. Daarin nemen feiten en goed onderbouwde argumenten het op tegen politieke, zakelijke en persoonlijke belangen. Daarom een update van het ReddeKuip-front.

Aan het begin van het seizoen hadden we voor de derde plaats getekend. We mochten tot Heerenveen-uit zelfs even dromen van de Coolsingel. Een prima prestatie van Van Geel, Koeman, de technische staf en het team, voor het tweede jaar op rij. Boven verwachting zelfs. Feit blijft dat Feyenoord financieel en sportief al jaren niet presteert op het niveau dat mogelijk is, namelijk structureel in de top van de Eredivisie. En dat zou allemaal de schuld van De Kuip zijn.

Het stadion zou technisch op zijn? Het moedwillig geheim gehouden TNO-rapport geeft aan dat De Kuip nog jaren mee gaat. Uitbreiding voldoet niet aan de internationale eisen? Door de door Feyenoord bewust ondermaats presterende renovatievarianten zou je denken van wel, maar met De Kuip 3.0 wordt het tegendeel bewezen! Renovatie zou te duur zijn? We hebben zelfs een bouwer die voor € 117 miljoen euro aan de slag gaat!
Tot zover wat jullie al wisten.

Volgens Feyenoord is dit echter allemaal nostalgie en 'daar kan je niet van vreten'. Nostalgie? Uit de eerste bevindingen in de second opinion van Hypercube blijkt echter dat onze exploitatie realistisch is. Ok, net als bij HNS hebben wij de berekening op een aantal punten wat opportunistisch ingeschat, maar we zijn vergelijkbaar met nieuwbouw. En we hebben tenslotte wat speelruimte aangezien een omzet van € 80 miljoen al voldoende blijkt voor de gewenste vooruitgang van onze club, dit resulteert namelijk in minimaal een verdubbeling van het sportieve budget. Dus was onze doelstelling toch niet zo gek geformuleerd. Overigens complimenten voor Hypercube voor hun expertise en objectieve wijze waarop ze hun deel van de second opinion hebben uitgevoerd.

De keuze die voor ligt is dus simpel. Dezelfde clubbegroting voor € 117 miljoen of € 362 miljoen investeringskosten? Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te concluderen wat beter is voor de club en de gemeente. De rente en financieringskosten van de modernisatie zijn fors lager, zodat er meer geld over blijft voor spelers en de maatschappij. Bij nieuwbouw gaat dit geld naar de banken en financiers. Niks vooruitgang dus en de gemeente loopt een fors risico. Naast dit forse risico hoeft de gemeente minimaal te investeren in infrastructuur (het verleggen van het treinstation, tramverbindingen en P+R voorzieningen).

Tot zover de feiten en goed onderbouwde argumenten. De heren Gudde en Van Merwijk roepen het hardst dat nieuwbouw de enige oplossing is. Wethouder Laan heeft zich hier politiek aan verbonden en zelfs de burgemeester heeft kleur bekend. De sportclub is een nieuw complex beloofd, VolkerWessels heeft een mooie bouwklus en de commissarissen hebben hun posities in de nieuwe holding al veilig gesteld. Allemaal goed voor zichzelf gezorgd dus. Wel vervelend dat er kritische supporters en aandeelhouders zijn, dus die worden doodgezwegen.

Ook wij hebben te maken met deze krachten. De door de wethouder ‘gestuurde’ second opinion is de volgende stap in een proces van tegenwerking en onjuiste beeldvorming. Verdeel en heers onder verschillende bureaus zorgt ervoor dat een totaalbeeld ontbreekt. De exacte opdrachtformuleringen zijn geheim. Dit levert een dik rapport op van ICC over zaken waar wij redelijkerwijs niet op beoordeeld kunnen worden. Ons vrijwilligersteam moet vervolgens binnen onredelijke termijnen reageren zodat de gemeenteraad op 23 mei de uitkomsten van de second opinion kan krijgen. En dat terwijl Movares pas in juni klaar is met hun onderzoek. Snapt u het nog?

Ondanks de sturing op de uitkomsten van het onderzoek wacht de Feyenoordfamilie deze uitkomsten liever niet af. In lijn met de eerder genoemde dooddoeners vragen zij de commissie in een brief al een besluit te nemen voor nieuwbouw. Aan de gemeenteraadsleden de taak om in het dikke dossier tussen de regels door de werkelijke gevolgen en risico's te filteren. Aan ons zal het in ieder geval niet liggen.

Op 28 mei aanstaande presenteren wij ons eigen plan. Een realistisch plan met een gezonde exploitatie. Maar vooral een exploitatie die voorziet in de groei van Feyenoord naar de plek waar we horen, structureel top Eredivisie. En dat allemaal met onze Kuip. Nostalgie? Dacht het niet!

Uiteraard is het aan jullie dit zelf te beoordelen. Op www.reddekuip.nl kunnen jullie de komende dagen, zoals van ons gewend, de onderbouwing van dit bericht inzien. Hou verder het nieuws goed in de gaten.

Rood-witte groet van het ReddeKuip-team

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

108 ms