Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Cyril Rosman: Een nieuwe Kuip? Helemaal niet nodig!

datum: 19 - 10 - 12

De KNVB wil een nieuwe Kuip in Rotterdam. Helemaal niet nodig en het lost ook de problemen niet op. Voor dat geld kun je beter een nieuwe spits kopen.

Grote paniek vorige week vrijdag in Rotterdam Zuid. Het ging helemaal fout rond de kwalificatie-interland Nederland-Andorra. Niet qua voetbal, de wedstijd leverde een tamme doch reguliere 3-0 overwinning op. Maar supporters stonden die vrijdag in de file naar De Kuip. Een file! In Nederland!

Toen ze eindelijk binnen waren, die fans, belandden ze weer in een rij: die voor het loket met de broodjes kroket en de pizzapunten. Tot overmaat van ramp begon het ook nog eens te regenen en werden de mensen in de onderste vakken nat. Het re-gen-de! In Nederland!

Reden voor KNVB-baas Bert van Oostveen om voor de laatste keer te waarschuwen: Die nieuwe Kuip moet erkomen. En snel. Anders krijgen ze in Rotterdam Zuid zelfs geen B-wedstrijden meer. "De Kuip is niet meer van deze tijd, fans klagen erover", aldus de KNVB-bobo in de grootste krant van Nederland. Het was een opzichte poging de lobby voor een nieuwe Kuip te ondersteunen in het moeizame gevecht tegen de Rotterdamse tegenkrachten die het huidige Stadion Feyenoord willen behouden. In een uitgebreide en opgekalefaterde versie, dat wel.

Van Oostveen krabbelt allerlei valse argumenten bij elkaar om te voldoen aan zijn opdracht: Meer geld verdienen voor de KNVB. Want een nieuw, groter stadion met meer business-seats betekent meer fans, meer omzet en dus meer geld bij Interlands. Maar een nieuwe Kuip zal heel veel problemen helemaal niet oplossen. En het plan gaat volledig voorbij aan enkele drijvende krachten van het voetbal: Nostalgie en eenvoud.

De KNVB-baas maakt sowieso een kapitale denkfout; want wat de Oranje-fan wil, is niet per se wat de Feyenoord-fan wil. Oranje-fans willen een gerieflijke, carnavaleske beleving van een avondje uit. Een 'stukje sfeerbeleving' zeg maar. Met Oranje vlaggetjes op de stoelen om mee te zwaaien, een dansje van mascotte Dutchy en (ja, hij bestaat nog) de wave. En een warm broodje kroket.

Feyenoord-fans zijn wat masochistischer van aard. Gewend aan een ploeg die vaker niet dan wel voldoet, aan verdedigers Thomasz Rzasa en Alexander Ostlund. Zelfkastijding is een levenswijze in de Kuip. En daar past een stadion van metaal bij, dat een beetje piept en kraakt. Geen Theater of Dreams. Je veegt wat vogelpoep van je stoeltje voor je gaat zitten en doet een capuchon op als het regent. Je krijgt er het meest sfeervolle stadion van, dat ontkent zelfs de KNVB niet. En hee, De Kuip is echt wel met zijn tijd meegegaan; ze verkopen er tegenwoordig zelfs Chocolate Chip Cookies.

Zo'n nieuwe Kuip, tweehonderd meter verderop, gaat de verkeersproblemen niet oplossen. Dat je vrijdagmiddag in Nederland in de file staat, is niet zo heel gek. De laatste paar kwalificatie-interlands die ik bezocht in de Amsterdam Arena kwam ik tijdens het spelen van de volksliederen binnen rennen vanwege verstopte snelwegen of vertraagde treinen.

Citaat Van Oostveen: "Als de Engelsen in staat zijn afscheid te nemen van Wembley, dan vind ik dat wij hier ook serieus naar moeten kijken". Heeft Bert weleens na een wedstrijd in dat nieuwe Wembley geprobeerd met 80.000 vertrekkende fans de metro te pakken? Dat is pas een opstopping. Het hoort gewoon bij grote evenementen. Parkeerproblemen in Rotterdam-Zuid? Bij het voor het WK 2010 nieuw gebouwde Soccer City Stadium in Johannesburg moest je ook een half uur lopen voordat je op, pak'm beet, P6 was. Niemand mopperde.

En dat je in De Kuip nat wordt als het regent? Tsja, het is ooit uitgevonden als een buitensport, dat voetbal. Ook in het hypermoderne EK-stadion van Donetsk moesten fans van de eerste ring vluchten bij een wolkbreuk.

Maar er zal geen Feyenoord-fan zijn die ontkent dat de Kuip een opknapbeurt nodig heeft. En wat meer stoeltjes en fans zijn altijd welkom. Maar doe dat in vredesnaam in de sfeer van de club. Likkie verf eroverheen, slim plan maken voor een extra ring erop. En gewoon allemaal zelf een krentenbolletje meenemen, hoef je niet meer in de rij te staan voor een broodje kroket en sparen we met zijn allen 300 miljoen uit voor een nieuw stadion. Daar kun je best een aardige spits voor kopen....

Cyril Rosman is redacteur van BN DeStem. Komt al dertig jaar in de Kuip en volgt ook Oranje op de voet.

Bron en/of auteur: BN DeStem (door Cyril Rosman)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

165 ms