Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Ingezonden: Brief aan de gemeente

datum: 18 - 02 - 13

Beste raadsleden van Rotterdam,

Ik ben een Feyenoord-supporter uit Groningen en reis met enorm veel plezier naar Feyenoord en de Kuip in de weekenden.
Deze mail zal niet alleen over sentiment gaan, maar ook over een verstandige keuze in onze ogen (club noordelijke Feyenoord-supporters).

Eerst het sentiment: de Kuip is de ziel van Feyenoord die bijna onlosmakelijk zijn verbonden aan elkaar. In de trein spreek ik enorm veel Feyenoord-supporters die over de magische sfeer in de Kuip spreken met medereizigers en andere supporters die voor de eerste keer heen gaan. De Kuip brengt bezoekers naar Feyenoord. Wij zijn bang dat dit verloren gaat in een betonnen bak van het nieuwe stadion, waar de sfeer niet meer door het Legioen gemaakt zal kunnen worden (zie Arsenal en Wembley) en waarschijnlijke daling in bezoekersaantallen tot gevolg. Zoals het nu lijkt, worden de nieuwe tribunes namelijk achter elkaar gezet (zie documenten Van Merwijk), waardoor je ver van en boven het veld zit: sfeer verlagend. Ook komen er over het algemeen allemaal zitplaatsen wat ook sfeer verlagend is.
De club Feyenoord is de club van het volk en met een nieuw stadion wordt het allemaal te zakelijk. Goed voorbeeld is Arsenal waar het nieuwe stadion soms "bibliotheek" genoemd wordt en waar notabene voorheen op Highbury een geweldige sfeer hing met een echte 12e man. Laat het nou net zo zijn dat de architecten van de Kuip het ontwerp hebben gebaseerd op Highbury: vergelijkbare situatie dus.

Nu we het sentimentele deel gehad hebben, kunnen we het hebben over of het verstandig is of niet. Volgens nieuwsberichten zijn 3 of 4 grote banken medeverantwoordelijk voor de financiering van het nieuwe stadion. Met het huidige economische en financiële klimaat lijkt ons dit niet verstandig. Dat dit nog niet officieel is, is even onverstandig.
Feyenoord geeft namelijk erg weinig openheid richting haar supporters en daar maak ik me als supporter best wel boos om. Dit merk ik ook in de discussies om mij heen dat mensen zich echt zorgen maken om het (nieuwe) stadion. Feyenoord is de club van het volk en nu lijken ze ons compleet te negeren. Niet verstandig dus.
Daarnaast kan Feyenoord komen te zitten met een te groot en te nieuw stadion. Haalt Feyenoord zelf wel geld uit het nieuwe stadion of is het slechts huurder, waardoor het Feyenoord zelfs geld kost? De investeerders willen natuurlijk ook hun geld terug, dus ik vrees het ergste. Evenementen zijn leuk, maar dan moet Feyenoord er ook aan verdienen (wat Van Merwijk steeds als argument aanvoert).
Met een nieuw stadion zal de ziel van Feyenoord en alle normen en waarden van Feyenoord verloren gaan wat niet verstandig is m.b.t. het bezoekersaantal: sfeer ontstaat, 12e man, regen, wind, goede grasmat (luchtstroming en zon in stadion nodig), samen sterk (i.p.v. veel ruimte tussen de stoeltjes) en nostalgie.

Waarom moet er een nieuw stadion komen als de Kuip volgens TNO nog tientallen jaren meekan? Ik begrijp als bezoeker ook wel dat er een grote update nodig is, want ja: de voorzieningen zijn niet meer van deze tijd en er zijn te weinig van. Waarom dan een nieuw stadion bouwen en niet gewoon het fantastische stadion de Kuip updaten? Je behoudt de centrale plek waar alle generaties zich thuis voelen en waar het hart van de mensen ligt voor Feyenoord. De plannen van Reddekuip zijn ideaal voor een update van de Kuip waar je de architectuur van de originele Kuip behoudt, maar ook kunt voldoen aan de hedendaagse eisen. Daarnaast wordt ook het bezoekersaantal vergroot, maar dit zal gevuld worden met mensen die van de Kuip houden en de fantastische sfeer willen meemaken om naar een wedstrijd van Feyenoord te kijken. In een nieuw stadion heb je deze binding niet. In de verbouwde Kuip heb je ook extra ruimtes voor congressen, evenementen en extra voorzieningen. N.B: het is ook nog veel goedkoper en bouwbedrijven hebben zich volgens Reddekuip al gemeld!

Van Merwijk is daarnaast ook met een vies spelletje bezig door gegevens en rapporten van Reddekuip te manipuleren. Dat stoort mij enorm en maakt me wederom kwaad als Feyenoord-supporter. Ik zou tegen hem zeggen: "Het gaat niet om jou, maar presenteer dan het plan wat Feyenoord voor ogen heeft! Concentreer je op je eigen plan en biedt de supporters vergelijkingsmateriaal!". Tot dus ver wat ik hoor, raad ik het u sterk af om te kiezen voor een nieuwe Kuip. Rotterdammers en Feyenoorders door het hele land zullen de binding met Zuid verliezen als er een nieuw stadion komt en de huidige Kuip wordt bedankt voor bewezen diensten. Mocht Feyenoord komen met een beter plan wat niets heeft van hetgeen wat is uitgelekt, dan zal ik me daar ook in kunnen vinden ALS het maar goed is voor Feyenoord. Maar tot dusver is het verschrikkelijk slecht voor de club, sfeer en de gemiddelde Feyenoord-supporter. Reddekuip is voor nu dus de beste optie, omdat zij dit hebben gemaakt door de stem van het volk mee te laten wegen. Prachtig initiatief, prachtig plan, prachtige verbouwde Kuip met behoudt van het verleden maar met het vizier op de toekomst.

Groeten,

Martijn H

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

58 ms