Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Column Sjoerd Mossou (AD) - Ik hoop dat Gudde veel heeft opgestoken in Boekarest

datum: 17 - 10 - 12

Eric Gudde was in Boekarest. Hij liep door de gangen van de Arena Nationala en vermoedelijk dacht hij hetzelfde als wat iedereen dacht. Van alle nieuwe stadions in Europa was dit misschien wel het allermooiste. Schitterend, comfortabel, licht en compact. Eric was op werkbezoek, want de directeur van Feyenoord wil zich zo goed mogelijk oriënteren bij de bouw van een nieuwe Kuip. Volgens de KNVB is dat hard nodig, want het kan zo niet langer met die oude Kuip, waar de mensen nat regenen en waar ze in de rij moeten staan om een kroketje te kopen.

'De mensen willen niet meer naar De Kuip', zei Bert van Oostveen deze week en dat was niet eens als grapje bedoeld. De directeur van de KNVB bedoelde het ernstig. De Kuip is niet meer goed genoeg voor de supporters en de sponsors van Oranje, want die willen geen regenkapje op hun hoofd en ze eisen sneller een bitterbal. Anders komen ze niet meer.

Nou vond ik het vrijdagavond in De Kuip erg druk voor een potje tegen Andorra (40.000 toeschouwers), maar nog los van de flagrante flauwekul in Van Oostveens betoog: de opzichtigheid van de lobby was op het komische af. Precies nu de Feyenoord-directie wel wat steun kan gebruiken in zijn strijd voor een nieuw stadion, wil Van Oostveen ons opeens doen geloven dat er geen hond meer naar De Kuip wil. Túúrlijk, Bert. Ook best grappig: de discussie is helemaal niet of De Kuip aan de moderne eisen voldoet. Dat doet het namelijk niet, daar zijn vriend en vijand het allang over eens. De vraag is veel meer hoe je dat probleem oplost.

Een persconferentie van Liverpool kwam dan ook erg ongelegen deze week, voor de Feyenoord-top en voor Van Oostveen. Want daar maakte de clubleiding trots bekend dat het, ondanks jaren van studies en financieringsplannen, géén nieuw stadion gaat bouwen. Liverpool blijft op Anfield, zijn historische thuisbasis sinds 1892. Het gaat het oude stadion verbouwen en uitbreiden, compleet met skyboxen in overvloed. Nieuwbouw bleek economisch gezien onverantwoord in deze tijden, zo oordeelde de clubleiding van Liverpool. En met een verbouwd Anfield luistert de club naar de vurige hartenwens van zijn supporters, die smeekten om de iconische plek trouw te blijven.

Een eenvoudig verhaal wordt het niet. Om Anfield te verbouwen, moeten mensen worden vrijgekocht uit de nabijgelegen huizen, want er is amper ruimte rond het stadion. De infrastructuur is er nog vele malen slechter dan rondom De Kuip. En de verbouwing zal veel tijd kosten, veelal tijdens de lopende voetbalseizoenen. Het zou te gemakkelijk zijn om de conclusies van Liverpool rechtstreeks te kopiëren naar De Kuip, al is het maar omdat het erg ingewikkelde materie is.

Maar toch: weinig steden in Europa lijken in zoveel opzichten op Rotterdam als Liverpool. Allebei havensteden met littekens, waar het volk zich innig verbonden voelt met zijn voetbalclub en waar de mensen niet zaniken als het regent. Als Anfield (1892) gered kan worden, nota bene op economische gronden, waarom De Kuip (1937) dan per se niét? Ik hoop dat Eric Gudde veel heeft opgestoken tijdens zijn werkbezoek in Boekarest, maar het lijkt me zinvoller om binnenkort in Liverpool te gaan kijken.

Bron en/of auteur: Ad (door Sjoerd Mossou)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

67 ms