Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Heb het lef

datum: 15 - 03 - 13

Met grote belangstelling volg ik de ontwikkelingen rondom de wens van Feyenoord om een nieuw stadion te realiseren. Een onderwerp dat geen enkele Feyenoord-supporter onberoerd laat, getuige de grote hoeveelheid, voornamelijk emotionele, reacties. Begrijpelijk want wellicht is er sprake van een verhuizing, een voor iedere supporter heftig iets. Het idee alleen al… Want laten we wel wezen. De Kuip is momenteel ons thuis en dat maakt de discussie zo verdomd lastig.

De hoeveelheid oneigenlijke argumenten van zowel voor- als tegenstanders van renovatie of een nieuw stadion zijn echter legio. De nalatigheid (bewust of onbewust) van de Feyenoord-familie om de Feyenoord-supporters mee te nemen in het gehele proces draagt daar flink aan bij. De actiegroep Red de Kuip (een terechte of hinderlijke stoorzender) draagt daar natuurlijk ook flink aan bij. Toch leggen deze voorstanders van renovatie van De Kuip de vinger pijnlijk op de zere plek. Over het ontwerp en de bouwkosten valt eindeloos te discussiëren, maar de doelstelling van actiegroep Red de Kuip is wel aangetoond: renovatie is mogelijk! De stelling vanuit de Feyenoord-familie dat renovatie onzinnig zou zijn wordt hierdoor keihard afgestraft. Eerst suggereerde de familie nog dat er sprake was van ‘metaalmoeheid’ (complete onzin, zo bleek) om uiteindelijk met argumentatie als het ‘lange wachten op een kroket’ te eindigen (zelfs in het Gelredome of de ArenA moet men wachten, zoiets heet in de rust een ‘piekmoment’).

Uiteindelijk hebben dergelijke emoties mij niet weten te overtuigen maar wel het besef ‘van de waan van de dag’. De ambities van Feyenoord waren in het verleden torenhoog. Er zou een prachtige icoon verrijzen aan De Maas met het oog op de WK finale 2018. Het bleek slechts een droom waardoor geldbijdragen van de FIFA en het Nederlands Rijk vervlogen. In de periode erna werden de plannen stap voor stap naar beneden bijgesteld. Van 80.000 naar 65.000 plaatsen, geen uitrijdbaarveld, etc. Wat rest is het voor iedereen onbekende stadionplan van bouwbedrijf Volker Wessels en ontworpen door de Amsterdamse architecten Meyer en van Schooten. En ook daarvan vraag ik me af of het haalbaar is. De Feyenoord-familie dient het plan bij de gemeente Rotterdam namelijk later in omdat de financiering moeilijk rond is te krijgen. Het grote gevaar bestaat dat er nog meer risicokapitaal wordt aangewend met allerlei clausules, wurgcontracten of afroom constructies tot gevolg. En daarvoor mag de gemeente Rotterdam fijntjes garant staan.

Natuurlijk ben ik voorstander van een gezonde toekomst van Feyenoord maar persoonlijk ben ik van mening dat de timing voor de bouw van een nieuw stadion in een periode van economische crisis en armlastige gemeente zeer ongelukkig is. Het zou te prijzen zijn als men het gezond verstand laat zegevieren en geen onnodige financiële risico’s neemt. Heb het lef om nieuwbouw af te blazen en te kiezen voor een niet te grote broek in een gerenoveerd stadion met een gezonde exploitatie. Een club als Liverpool FC kwam gelukkig ook tijdig tot dit besef door te blijven op Anfield Road en geen nieuw stadion te bouwen. Een dergelijke beslissing vraagt wel lef van de huidige directie (stap uit de tunnelvisie), maat krijgt van mijn zijde wel alle waardering.

Bron en/of auteur: Hand in Hand (door Evert Arendse)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

73 ms