Volg ons op:|follow us at:

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Ziggo laat Ahoy met lege handen

datum: 13 - 01 - 13

Lady Gaga, Madonna, Radiohead, Mumford & Sons, ze treden in Nederland alleen nog maar op in Amsterdam. In andere steden is sinds de opening van concertzaal Ziggo Dome in juni van dit jaar vrijwel nooit meer een grote, internationale rockster te zien.

Met name Rotterdam is de grote verliezer. Kwamen er tot en met de eerste helft van 2012 in Ahoy gemiddeld nog zo'n 20 grote artiesten per jaar, sinds de zomer is die stroom totaal opgedroogd. De concertagenda is leeg.

Keuze

Volgens concertpromotor Mojo, die het overgrote deel van de grote acts boekt, kiezen de artiesten zelf graag voor de Ziggo Dome. Woordvoerder Marjanne Manders: "Veel artiesten hebben al vaak in Ahoy gespeeld en willen wel eens wat anders. De Ziggo Dome is speciaal gebouwd voor versterkte muziek en heeft dus een heel goede akoestiek. Bovendien: de sterren willen ook graag in de hoofdstad, in Amsterdam, optreden".

Toch is het voor Mojo ook om een andere reden aantrekkelijk om grote acts in de Ziggo Dome te programmeren. Het gebouw is namelijk in handen van de moedermaatschappij van Mojo, Live Nation.

Mojo is 40 jaar geleden opgericht en heeft zich jarenlang alleen bezig gehouden met promotiewerk: het bedrijf boekte de sterren, regelde de zalen, de ontvangst en de begeleiding in Nederland. Ook organiseert het bedrijf de belangrijkste muziekfestivals als Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz. Mojo is inmiddels voor 100 procent een dochteronderneming van het Amerikaanse bedrijf Live Nation Entertainment.

Via een stelsel van bv's is de firma ook eigenaar van de Heineken Music Hall (5500 bezoekers) en de dit jaar opgeleverde Ziggo Dome (17.000). Mojo/Live Nation beschikt zodoende ook over eigen concertzalen in verschillende maten en beheerst daardoor de hele keten.

Doorschuiven

Mojo heeft met haar zusterorganisatie Amsterdam Music Dome Exploitation een contract gesloten voor de komende 15 jaar. Voor een goede exploitatie moet de zaal tientallen keren per jaar uitverkocht zijn. Vandaar dat het gunstig is om alle grote acts te programmeren in de Ziggo Dome en niet meer in bijvoorbeeld Ahoy. Mocht een act niet goed genoeg verkopen, dan kan hij worden afgeschoven naar buurman Heineken Music Hall, zoals ook omgekeerd een artiest, die drie keer zou optreden in de HMH, eenvoudig kan opschalen naar één keer Ziggo Dome.

Directeur Danny Damman van Ziggo Dome ontkent dat Mojo Concerts een vinger in de pap heeft. Volgens hem kiezen de artiesten voor de stad Amsterdam. "Kijk naar Chris Brown. Die treedt morgen op, maar is er al een paar dagen en zit nu lekker in het centrum."

Al met al is Amsterdam met afstand concertstad nummer 1 geworden en heeft de rest van Nederland het nakijken. De Gelredome heeft voor de komende periode alleen nog Justin Bieber in mei 2013 op de agenda staan. Ahoy staat met lege handen.

De directie van Ahoy wilde niet reageren.

Bron en/of auteur: Nos (door Henrik- Willem Hofs en Hugo van der Parre)

Wat vind je hier van?

Bekijk ook:


Warning: getimagesize(_assets/images/logo_css_rdk/logo.png): failed to open stream: No such file or directory in /home/deb91626n2/domains/a1.bureau-ro.nl/public_html/_assets/includes/news/item.php on line 111

Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

2318 ms