Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

BIM is de enige manier om goed onderzoek te doen.

datum: 11 - 06 - 13

Een heldere uitleg over Bouwwerk Informatie Model, ofwel BIM.

Wat is BIM precies?

Een Bouwwerk Informatie Model ook bouw informatiemodel ofwel BIM is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een manier van ontwerpen en bouwen waarbij een gebouw of constructie en veel of alle informatie daarover geïntegreerd als een informatiemodel in een of meer computer databanken wordt vastgelegd. Meestal vormt een 3D-model een onderdeel van het totale model.
In de bouwwereld is het maken van prototypen bijna niet mogelijk. De bouw zelf is meteen het prototype, dit werkt fouten en dus kostenoverschrijding in de hand.
Een informatiemodel van een bouwwerk omvat allereerst de samenstelling van het bouwwerk en de eigenschappen van de onderdelen, zoals afmetingen, materialen, e.d. Het 3D-model voegt daar de vormen en posities aan toe. Daarbij kan gebruikgemaakt worden van dynamische en zogenaamde intelligente objecten. Het informatiemodel bevat gegevens die aangeven wat een object is, zodat computerprogramma's objecten op elkaar kunnen laten reageren. Dit kan er voor zorgen dat bij wijzigingen alle objecten waarop een wijziging invloed heeft reageren en dat dit allemaal in de databank wordt bijgehouden. Bij traditioneel ontwerpen veroorzaken de wijzigingen vaak fouten die weer gecorrigeerd moeten worden, daardoor is het zeer arbeidsintensief en dus kostenbepalend. Ook wordt het gedetecteerd wanneer er ontwerpfouten worden gemaakt in locatie en/of afmetingen van bouwonderdelen. Een ander groot voordeel is dat het risico op verschillen tussen constructie, bouwkundig en installatie afneemt doordat alle onderdelen in 1 model worden geïntegreerd.

Door de structuur van de software kan bij een BIM ook calculatie- en rekensoftware worden gekoppeld aan het model. Ook is het mogelijk om een factor tijd en kosten mee te nemen (4D respectievelijk 5D). Hierdoor wordt het mogelijk om de opbouw en de kosten van een gebouw of constructie te visualiseren en te analyseren.

Waarom is de BIM-methode tegenwoordig essentieel?

Om goed en efficiënt onderzoek te doen naar een ontwerp is BIM tegenwoordig onmisbaar. Het biedt enorm veelmogelijkheden om de zoektocht naar het optimale ontwerp te vinden. De verschillende onderdelen als constructie, installaties, gevels, trappen, tribunes, ed vormen een inetgraal en op elkaar afgestemd geheel. De verdere grote voordelen van BIM zijn:

  • Toename van integrale informatie
  • Mogelijkheid tot kostenbewaking vanuit model
  • Planning koppelen aan het model
  • Verbetering communicatie
  • De tekening wordt informatiemodel
  • Een meerjaren onderhoudsplan kan in het model opgenomen worden
  • Faalkosten worden drastisch gereduceerd

Hoe heeft IOB de BIM-methode toegepast op De Kuip 3.0?

In de schetsontwerp fase is het ontwerp van Joris Molenaar omgezet naar BIM. IOB heeft op deze wijze het plan kunnen optimaliseren en kan de technische haalbaarheid hierdoor garanderen. Daarnaast heeft IOB een goede bouwplanning (4d), bouwkostencalculatie (5d) en een meerjaren onderhoudsplan (6d) kunnen opstellen. Voor de betrokken partijen is het essentieel om dit in te kunnen zien. Het betekent ook dat we Feyenoord relatief snel meerdere variaties kunnen tonen om uit te kiezen. De variaties kunnen ook bestaan uit faseringen in de uiteindelijke realisatie, om hier de exploitatie beter op aan te laten sluiten. Populair gezegd: De skyboksen en hospitality pas realiseren als ze daadwerkelijk verkocht zijn, dit voorkomt exploitatieverlies bij leegstand.

Bron en/of auteur: Iob (door IOB)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

83 ms