Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Nieuwe renovatieplan voor de Kuip kost 141 miljoen euro

datum: 06 - 12 - 13

Stichting Red de Kuip gaat maandag een nieuw plan presenteren om het Feyenoord-stadion zo te verbouwen dat het toch behouden kan worden.

Het hernieuwde initiatief wordt gesteund door grote ondernemingen en moet 141 miljoen euro kosten.

De Kuip zou na de renovatie met 63.000 plaatsen weer het grootste stadion van Nederland worden. Ondanks teruglopende bezoekersaantallen in de Eredivisie is Erwin Eekelaar, voorzitter van de Stichting Red de Kuip, niet bang dat Feyenoord een grotere Kuip niet vol zou krijgen. "Die krijgen we zeker vol. Feyenoord heeft een achterban van 2,5 miljoen Nederlanders. De potentie is groot genoeg om het stadion te vullen."

Een stadion met plek voor nog meer mensen, vindt Eekelaar het te hoog leggen van de lat. "Het is ook niet nodig, want met onze oplossing hebben we een gezond businessmodel. 63.000 is een goede stap voor Feyenoord en laten we die eerst maar gaan maken."

Het afgelopen jaar presenteerde de stichting ook al een renovatieplan met een prijskaartje van een slordige 117 miljoen euro. Maar de directie van De Kuip zag weinig heil in de plannen en had zijn zinnen gezet op een nieuw stadion. Het nieuwe stadion, zoals voorgesteld werd, moest zo'n 400 miljoen euro kosten. De gemeente Rotterdam moest een garantstelling van 165 miljoen euro geven. Maar in juli trok het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders dat voorstel voor een nieuw stadion in toen eerder al bleek dat er in de gemeenteraad geen meerderheid was voor het plan.

Plan aangepast

Het nieuwe plan van Stichting Red de Kuip is aangepast op een aantal belangrijke punten. Zo heeft de stichting input gekregen van adviesbureau Hypercube. Die input is verwerkt in de nieuwe plannen waardoor het stadion zeker 25 jaar mee kan, zegt Eekelaar.

Een belangrijk onderdeel van het vernieuwde plan is dat de businesspotentie van de voetbalclub goed ingevuld wordt, zegt Eekelaar. "Dat betekent niet alleen het topsegment maar ook het middensegment en de kleinere ondernemers. We gaan dus flink investeren in de faciliteiten die een stadion heden ten dage nodig heeft, zodat je ook het modernste en best gefaciliteerde stadion van Nederland gaat krijgen."

De skyboxen hebben in de huidige Kuip nog lange looplijnen richting het Maasgebouw, waar het gros van de faciliteiten te vinden zijn. Die faciliteiten worden in de nieuwe renovatieplannen dichterbij de skyboxen geplaatst.

Wensen KNVB

In het plan is ook rekening gehouden met de wensen en eisen van de KNVB om interlands en eindrondes van EK's en WK's weer naar Rotterdam te krijgen. "Na ruggespraak met de KNVB hebben we geanalyseerd wat er nu ontbreekt aan de huidige Kuip en wat er nodig is om de interlands weer terug te krijgen. Dat hebben we ook meegenomen in ons plan." Zo was een belangrijke wens dat het dak groter zou worden ten opzichte van het eerste plan van de stichting, zodat mensen die dichter op het veld ook droog zitten.

Haalbaarheid

Feyenoord en De Kuip zouden voor een nieuw stadion nog een plan van VolkerWessels en een plan van BAM overwegen. In september werd vanuit de club een driemanschap aangesteld om de nieuwe plannen te presenteren.

Toch is Eekelaar vol vertrouwen als het gaat om de haalbaarheid van zijn plan tot renoveren in verhouding tot mogelijke nieuwbouwplannen. "Wij vinden ons plan het beste. We zijn in ieder geval het goedkoopste, en dat is onderbouwd door marktpartijen. Die wedstrijd hebben we in juli al gewonnen bij de gemeenteraad. Feyenoord heeft niet voldoende geld om zelf te investeren. VolkerWessels ook niet, dus uiteindelijk is geld toch een belangrijke factor."

Bron en/of auteur: Bnr (door Harmen Simon Teunis)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

94 ms