Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

De Kuip moet openblijven

datum: 10 - 09 - 12

NRC - Tot nu toe 5.000 mensen tekenden de petie Reddekuip.nl. Doel is het Feyenoord-stadion uit 1937 te behouden. Maar Feyenoord wil een nieuw stadion, dat 300 miljoen euro gaat kosten.

Door Bernard Hulsman

Na verschillende afgeblazen plannen voor een nieuw stadion ontvouwde Stadion Feijenoord deze week een nieuw plan: in 2018 moet er op Varkenoord, een amateursportcomplex nabij de Kuip, een stadion voor 63.000 toeschouwers staan. Het zal voor 300 miljoen euro worden gebouwd door VolkerWessels. Een ontwerp is er nog niet. Ook is niet duidelijk wat er met De Kuip gaat gebeuren. In ieder geval zal dat stadion zijn functie verliezen en de directie sluit sloop niet uit.

"De Kuip is meer dan een schitterend stadion met een geweldige sfeer", zegt architect Joris Molenaar, lid van ReddeKuip.nl, opgericht door de Rotterdamse IT-ondernemer Erwin Eekelaar. "Het is het colosseum van de moderniteit en net als de Erasmusbrug een symbool voor Rotterdam. Alleen al daarom moet de Kuip blijven."

Belangrijkste reden voor de bouw van een nieuw stadion is dat de Kuip volgens Stadion Feijenoord ondanks de renovatie in 1994 is verouderd en niet meer aan de eisen voldoet. Met 51.137 zitplaatsen is het te klein voor Champions League-finales en het heeft, met slecht 42 skyboxen, te weinig 'business units'.

Volgens Reddekuip.nl kan het huidige Feyenoordstadion, ontworpen door de nieuw-zakelijke architecten Brinkman en Van der Vlugt  die ook de Van Nellefabriek in Rotterdam tekenden, heel goed worden gemoderniseerd. "Op die manier blijft een groots monument van het Nieuwe Bouwen behouden, en ben je ook nog voordeliger en duurzamer uit. De verbouwingskosten schatten we op 117 miljoen euro. En sloop en nieuwbouw zijn nu eenmaal de minst duurzame bouwactiviteiten die er bestaan."

Om de petitie kracht bij te zetten heeft ReddeKuip.nl het 'planvoorstel' Kuip 3.0 gemaakt. Het ontwerp voorziet in de bouw van een derde ring met zitplaatsen aan de bestaande twee. "De derde ring krijgt een eigen constructie, zodat de oorspronkelijke Kuip met zijn unieke, beroemde sfeer behouden blijft", zegt architect Molenaar. "Het stadion krijgt utieindelijk 66.000 plaatsen. De uitbreiding kan gefaseerd in twee of drie seizoenen worden uitgevoerd, zodat Feyenoord gewoon in het stadion kan blijven spelen."

Ook de 100 business units die de stadion nastreeft, zouden in De Kuip kunnen worden ondergebracht. Molenaar: "Nu heeft de Kuip 42 businessunits die in vakken tussen 21 spanten zijn geplaatst. Maar de Kuip heeft 120 spanten. Dus kun je er in beginsel 240 business units bouwen."

Ook met het gegeven dat hedendaagse stadions als het Olympisch Stadion (2008) in Peking en de Allianz Arena (2005) in München, een kekke omhulling hebben, heeft ReddeKuip.nl rekening gehouden. Over de spanten van de derde ring kan een omhulling met bogen worden gedrapeerd. "Daar kun je dan een mooi patroon van led-lichtjes of iets dergelijks op bevestigen. Een stadion moet het tegenwoordig tenslotte ook gezien vanuit een helicopter goed doen", zeg Molenaar.

Voor de omgeving van De Kuip heeft landschapsarchitect Adriaan Geuze, ook lid van ReddeKuip.nl, een ontwerp gemaakt. "Nu ligt de Kuip heel geïsoleerd in een driehoek tussen spoorwegen en brede autowegen als de Coen Moelijnweg", zegt Molenaar. "Geuze kwam met het idee om van de Moelijnweg een wandelgebied te maken, een Moelijn Boulevard. Zo verbind je het terrein van De Kuip met sportpark Varkenoord tot één groot recreatiegebied waar allerlei aan sport gerelateerde activiteiten, winkels en vertier een plaats kunnen vinden. Dan is het niet alleen voor en na wedstrijden gezellig, maar gewoon de hele week."

De directie van Stadion Feijenoord heeft het plan de Kuip 3.0 direct terzijde geschoven. "Nostalgisch" noemde directeur Jan van Merwijk het plan in het Algemeen Dagblad, en "te duur". "Als alle wensen die er zijn worden ingewilligd zullen de kosten veel hoger uitvallen.". Welke wensen dat precies zijn, dat maakte Van Merwijk niet duidelijk. Joris Molenaar vermoedt dat het er in ieder geval te veel zijn. "Uiteindelijk draait het om de vraag wat een stadion is: een sportfaciliteit of een vastgoedonderneming? Stadion Feijenoord ziet zichzelf blijkbaar als een vastgoedonderneming die het stadion voor van alles en nog wat wil gebruiken."

Maar voor de combinatie profsport en amateursport die het Rotterdamse gemeentebestuur wil in het gebied rondom De Kuip, heb je geen vastgoedonderneming nodig. Daarvoor is een semipublieke sportfaciliteit voor profvoetbal voldoende. En daarvoor is de huidige Kuip nog altijd heel geschikt."

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

100 ms