Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Close-read: David Gianotten (OMA) over Feyenoord City

datum: 24 - 10 - 16

Voorlopig is er nog geen business-case voor Feyenoord-city, maar mondjesmaat worden er een aantal dingen bekend. Dit weekend gaf David Gianotten een interview af aan het AD. Een close-read, want er staan opvallende zaken in.

Gianotten: ,,De bouw van een stadion kan heel economisch gebeuren. Zo'n complex heeft weliswaar veel oppervlakte, maar vergt relatief weinig materiaal. De hoeveelheid beton en staal valt best wel mee. Maar goed, je hebt het nog altijd over een forse investering. Het wordt geen luxe ding, maar voldoet wél aan alle eisen.

Een nieuw stadion vergt ten opzichte van een vernieuwing van De Kuip een heleboel materiaal, als je appels met appels vergelijkt tenminste. Om een (ver)nieuw(d) stadion te realiseren zal er wel degelijk flink geïnvesteerd moeten worden in materiaal, want belangrijk is het volume achter de ringen. Dit volume zorgt ervoor dat er hogere omzetten behaald kunnen worden en bezoekers langer verblijven in een stadion. Met alleen twee of drie ringen aan tribunes voldoe je wellicht aan de eisen, maar ben je er niet qua commercie, dit is ook het huidige probleem van De Kuip. Recente voorbeelden waar ze dit nu willen gaan aanpakken zijn Bernabeu, Camp Nou en de Arena. In zulk volume kan je ook restaurants, barretjes, shops, wellicht een club en business-lounges kwijt, dit zijn belangrijke aanjagers voor de 365-dagen exploitatie van een stadion. In de artist-impression van dit nieuwe stadion zien we open lucht onder de ringen, het zou opvallend zijn om juist op dit punt en deze luxe te besparen.

Een volledig geluidsdicht dak zou te duur worden, en bovendien heb je nauwelijks nog grote stadionconcerten. Dan moet je wel heel veel investeren voor twee à drie happenings per jaar.

In opdracht van de verkenners heeft Red De Kuip al doorgerekend en aangegeven dat het plaatsen van een afsluitbaar- en geluidsdicht dak wellicht niet genoeg zou opleveren om dit te bekostigen. De kosten van een dergelijk dak op De Kuip zouden ongeveer 70 miljoen euro bedragen, bij een nieuw stadion zouden deze kosten zelfs hoger uitvallen doordat de oppervlakte groter is. Onder het mom 'u vraagt, wij draaien' hebben wij twee aanbiedingen gedaan tijdens de verkenning: 135 miljoen euro voor een stadion met verlengde luifel (zodat men op de parterre ook droog zit) en voor 215 miljoen euro een stadion met geluidsdicht- en afsluitbaar dak.

Waar je in de Kuip nog tegen de onderkant van de tweede ring aankijkt, is dat in het nieuwe stadion nauwelijks het geval.

De kracht van De Kuip is juist dat de ringen over elkaar heen hangen. Hierdoor zitten alle bezoekers dicht op het veld en bewegen de tribunes als er een doelpunt gemaakt wordt, deze beelden gaan de hele wereld rond! Dit beschouwen wij dus niet als een nadeel. Sterker nog, dit unieke kenmerk van De Kuip willen we juist herhalen door de derde ring licht te laten overhangen over de tweede ring (in plaats van het verlengen van de tweede ring)!

Locatie nog niet toegelicht

De locatie aan De Maas is prachtig, OMA wil graag dat hun ontwerp goed gezien wordt. Maar deze locatie komt met een prijs: De gebouwen daar moeten uitgekocht worden, waterleidingen moeten omgelegd worden, de bewoners moeten worden gecompenseerd en het stuk grond waar het stadion in de Maas staat moet klaargemaakt worden.
Een schatting die ronddwaalt is dat het stadion aan de Maas ongeveer 500 miljoen euro moet gaan kosten (stichtingskosten), dat is aanzienlijk meer dan een vergelijkbare renovatie van 135 miljoen euro.

Twijfels bij uitbreidbaarheid

Een stadion aan de Maas zit direct aan de maximale ruimte die beschikbaar is. Dat zou kunnen betekenen dat het stadion in de toekomst niet meer is uit te breiden. Concurrenten (Ajax en PSV) staan niet stil, over 20-30 jaar zou Feyenoord weer de ruimte moeten hebben om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen. Met dit concept zijn deze mogelijkheden er niet. Met het renovatie-concept van Red De Kuip wèl.

Tot slot

Het ontwikkelen van een 'Feyenoord-city' is een goed idee, de combinatie van uitgaansmogelijkheden, retail, woningbouw, sport en een stadion kan complementair aan elkaar werken. Maar hiervoor is geen duur stadion nodig als vervanging van De Kuip. De Kuip kan net zo goed gemoderniseerd worden en is net zo goed een icoon van de stad als een nieuw stadion zal zijn, De Kuip heeft zelfs een voordeel doordat het historische waarde bij zich draagt en een voorbeeld is geweest voor andere stadions in de wereld.
De gemeente is goed op weg met het stadionpark, De Kuip past daar prima in en sluit ook nog eens aan op de huidige infrastructuur (die wel een upgrade verdient).

Een echte aanjager (vliegwiel) van dit stadsdeel zou een nieuwe verbinding zijn in de vorm van een stadsbrug of metrolijn. @College Rotterdam: Arie Krijgsman uit ons team kan daar alles over vertellen.

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

98 ms