Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Hoe Feyenoord weer aan de Europese top kan komen

datum: 16 - 10 - 14

Voor Feyenoord is het goed om een stadion als de Kuip te hebben, met die geweldige sfeer. En natuurlijk kan een vernieuwde Kuip extra geld opleveren om het elftal te versterken. Prima. Maar iedereen zal beamen dat Feyenoord zich voor een commercieel stadion niet al te diep in de schulden moet steken in de hoop met de stadioninkomsten later weer eens een Europese titel te winnen. Te hoge schulden verhogen de kans op een faillissement, terwijl die Europese prijs hoe dan ook toch buiten bereik blijft.

Maar als Feyenoord echt nog eens een Europese titel wil winnen, dan moeten er meer fundamentele veranderingen komen in het Europese voetbal. En die zullen dan moeten komen van de Europese Unie, de hoogste macht in dat deel van de wereld waarin zich alle grote voetbalclubs bevinden. De EU is in principe een democratische organisatie die hoort te doen wat de mensen willen, ook al is dat misschien niet hetzelfde zijn als wat de eigenaars van Chelsea of AC Milan graag zouden zien. De EU zou, om maar eens wat te noemen, van bovenaf kunnen afdwingen dat een club als Chelsea vanaf 2020 voor elke euro die het aan spelerssalarissen betaalt, één euro opzijlegt om te investeren in maatschappelijk projecten. Dat betekent dus dat Chelsea minder geld zal hebben om aan de spelers zelf te betalen. Ook Feyenoord moet worden aangepakt, maar iets minder hard: voor elke euro die de club aan spelers betaalt, moet men twintig cent investeren in bijvoorbeeld de amateursport, of in de nieuwe Sportcampus in Rotterdam Zuid. Bij Willem II daarentegen gaat het om maar vijf cent per euro aan spelerssalarissen, zodat deze club aan spelers nog bijna evenveel salaris kan bieden als voorheen. Nadeel is dat Feyenoord dan nog vaker van Willem II verliest.

Een voordeel is dat het voetbal spannender wordt. Feyenoord, Celtic en vele andere clubs gaan weer meer kans gaan maken tegen Chelsea en AC Milan. En misschien wint Feyenoord zo nog weer eens de hoogste Europese titel. Eens in de vijftig jaar misschien, maar zo’n kleine kans hadden we vijftig jaar geleden ook.
Als burgemeester Aboutaleb zich echt voor Feyenoord wil inzetten, dan zorgt hij ervoor dat zijn PvdA samen met andere partijen in Europa voor zo’n progressieve sociale heffing op spelerssalarissen gaat pleiten. Het zal veel moed kosten om het plan openlijk te omarmen, en nog veel meer strijd om het erdoor te krijgen. Maar een burgemeester van Rotterdam hoort nu eenmaal voor Feyenoord te vechten.

Tsjalle van der Burg (Universiteit Twente) is auteur van het onlangs verschenen boek "Football Business. How Markets are Breaking the Beautiful Game." Eerder heeft Tsjalle een economische analyse geschreven over HNS, deze is hier te vinden:http://doc.utwente.nl/86843/1/HNS-DeKuip.pdf

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

110 ms