Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Reddekuip 4, een Grieks drama

datum: 12 - 06 - 13

Den Haag - In juni neemt Rotterdam de beslissing of zij 200 miljoen gaat garanderen voor nieuwbouw, of niet. Het plan van Reddekuip is een perfect functioneel en technisch plan.

Architect Joris Molenaar bedacht een plan met Arie Krijgsman om het huidige dak 10 meter omhoog te drukken, er een derde tribune ring onder te bouwen met uitstekende zichtlijnen voor 63.000 stoelen, het grootste openlucht voetbalstadion in Nederland.

Maar Feyenoord heeft vanaf 2005 haar zinnen gezet op een nieuw stadion. Ze weet niet wat zij met De Kuip gaat doen: er zal in ieder geval een concurrentiebeding zijn. Geen wonder dat 19.000 supporters achter de acties van Reddekuip staan. Het ontwerp De Kuip 3.0 is technisch tot in perfectie onderbouwd. Met voldoende commerciële ruimten voor de exploitatie. Er wordt een precieze begroting neergelegd. Een grote aannemer zet zijn handtekening onder de begroting. Er wordt een exploitatiebegroting gemaakt. Met 117 miljoen stichtingskosten is dat gemakkelijker haalbaar dan 362 miljoen euro voor nieuwbouw.

Vervolgens wordt Reddekuip gevraagd hoe zij de financiering geregeld heeft. Hoe ver moet een ontwerpteam gaan om haar gelijk te bewijzen? Toch staat de uitkomst niet vast, want er sluimeren ongrijpbare politieke motieven, waardoor Rotterdam 200 miljoen euro zou garanderen en op korte termijn ook zal verliezen. En dat in deze tijd. Het gaat om gezichtsverlies. Het gaat niet om het ontwerp, de constructie, de bouwkosten of de exploitatie, het gaat om politiek en macht. De Kuip 3.0 is een uitstekend plan dat Feyenoord veel meer mogelijkheden biedt om zich sportief te ontplooien, dat niet als een molensteen om de nek van Rotterdam zal hangen, terwijl men kan zien dat de NV Feyenoord alleen op eigenbelang uit is.

Na de laatste presentatie haastte b & w zich om uit te lekken dat het voor nieuwbouw gaat. Een kat in het donker maakt rare sprongen. Indien de raad toestemt zal De Kuip worden afgebroken want het onderhoud is te duur. Een bekend Nederlands merk verdwijnt. Op een paar ego’s na zullen er alleen verliezers zijn: een echt Grieks drama. De wereld staat er omheen en kijkt toe bij deze historische beslissing: hoe is dit nu mogelijk in deze tijd van recessie?

Bron en/of auteur: Cobouw (door Mick Eekhout, Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

69 ms