Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Leefbaar Rotterdam zet deur open voor PVV

datum: 22 - 04 - 17

“Het risico voor de gemeente is te groot en het is nog maar de vraag of dit plan Feyenoord als club vooruit gaat helpen”, zegt Ronald Schneider, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam in 2013. Zelfs het veiligste scenario beoordeelt hij als te risicovol. Schneider: “Dat scenario is veel te optimistisch. Hierdoor kom je als gemeente bij tegenvallende inkomsten of bezoekersaantallen al snel in de situatie dat de garanties worden aangesproken.”

Bom
In 2013 toont Schneider ruggengraat: als fractievoorzitter van Rotterdams grootste oppositiepartij Leefbaar Rotterdam legt hij een bom onder het plan voor Het Nieuwe Stadion (HNS). De Rotterdamse kiezer beloont zijn partij bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen met maar liefst 14 zetels.

Luchtkasteel
Vier jaar later vragen velen zich af wat er met Schneider is gebeurd. Als wethouder van stedelijke ontwikkeling en integratie is hij één van de voortrekkers van Feyenoord City. Dit plan kent nog veel méér onzekerheden dan de zeer risicovolle plannen voor HNS. Feyenoord City zegt met een nieuw stadion een omzet te halen van €140 miljoen. Bij HNS was dit in de meest ambitieuze case €90 miljoen. Dat werd toen al onhaalbaar geacht. Als HNS volgens Schneider “veel te optimistisch” is, moet hij toch ook zien dat Feyenoord City een luchtkasteel is.

Verzet
Leefbaar Rotterdam zette zich altijd af tegen de politieke elite, tegen vriendjespolitiek en tegen de ijzeren fractiediscipline van zittende partijen. Leefbaar beloofde zich te houden aan haar beloftes aan de Rotterdammer. Daar is weinig van over. Leefbaar heeft 14 zetels, maar Luuk Wilson is de enige vertegenwoordiger op het Feyenoord City dossier. Als fractievoorzitter van IJsselmonde kent hij de mobiliteitsproblematiek. Vanuit zijn expertise verzet hij zich tegen het plan voor Feyenoord City. Verder blijft Leefbaar stil. Er klinkt geen enkele kritische noot bij de optimistische business case en de hoogst ambitieuze cijfers. Blijkbaar is ook binnen de Leefbaar-fractie sprake van een ijzeren fractiediscipline. De kiezers die in 2013 het sterke statement tegen HNS waardeerden, staan nu in de kou.

Elitair
Het raadsbesluit over Feyenoord City is opnieuw uitgesteld, nu tot 11 mei. Dat Leefbaar haast wilde maken met een raadsbesluit, kan erop wijzen dat Leefbaar er al uit is en sowieso ‘ja’ zegt tegen Feyenoord City. De burgers van Rotterdam, waar Leefbaar zegt zo dichtbij te staan, krijgen van die partij liever geen gelegenheid om mee te kijken en mee te praten. Da’s best elitair voor een partij die pretendeert dat niet te zijn.

Onafhankelijkheid
Coalitiepartij D’66 is een stuk eigenzinniger. Met twee van de zes raadsleden is die partij sterk vertegenwoordigd in de commissie die zich buigt over de plannen voor Feyenoord City. Of de fractieleden van D’66 voor of tegen zullen stemmen is nog onduidelijk. Het is in elk geval te prijzen dat zij als enige coalitiepartij haar onafhankelijkheid van het college toont. Het zou goed zijn als Leefbaar diezelfde eigenzinnigheid en onafhankelijkheid zou tonen. Anders staat de PVV straks klaar om het stokje over te nemen van deze anti-elite partij die zichzelf van haar kiezers vervreemdt en zo de deur open zet voor de PVV.

Bron en/of auteur: Rotterdams Dagblad (door Rotterdams Dagblad)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

96 ms