Volg ons op:|follow us at:

Vanuit plan is consortium De Moderne Kuip opgericht en is er -op de achtergrond- verder gewerkt aan het plan.
Stichting Red De Kuip blijft onafhankelijk bestaan naast dit consortium.

Nieuws

Hier vindt je alle nieuwsberichten van de afgelopen tijd.

Klauwen af van 'onze' Rotterdamse Kuip

datum: 07 - 12 - 12

Er was een plan om onze Kuip gedurende een aantal seizoenen gefaseerd geheel te vernieuwen. Daarmee zou ook de karakteristieke uitstraling van Stadion Feyenoord worden ‘gemoderniseerd’. De kosten? Zo tussen de tussen de 200 en 300 miljoen euro. Vernieuwing is nodig wil het stadion voldoen aan de aangescherpte eisen van UEFA en FIFA om de interlandwedstrijden weer terug te krijgen.

Gelukkig is er een nieuwe initiatiefgroep ontstaan die onder de naam ‘Reddekuip’ (www.reddekuip.nl) een alternatief plan ontwikkelt dat niet alleen voorziet in het behoud van de door de oorspronkelijke architecten bedachte unieke vormgeving van het stadion, maar die ook nog veel goedkoper is.

‘Meent’

In het geheel vernieuwde en uitstekende blad van de historische vereniging Roterodamum ‘Meent’ staat een helder verhaal van Ben Maandag over deze plannen. De initiatiefnemer is de architect Joris Molenaar. Hij schreef een recent verschenen boek over de architecten Brinkman en Van der Vlugt die voor de Tweede Wereldoorlog niet alleen De Kuip ontwierpen, maar ook – onder veel meer – de Van Nellefabriek.
Medestanders zijn de it-ondernemer Erwin Eekelaar, de constructiespecialisten Mick Eekhout en Arie Krijgsman, landschapsarchitect Adriaan Geuze, Paul Groenendijk en een groeiend aantal deskundigen dat graag wil meedoen.

Zo zegt Joris Molenaar tegen Maandag: ,,De Kuip is geen neutraal gebouw. Het is eigenlijk een stellage, bedoeld om mensen naar een voetbalwedstrijd te laten kijken. Wanneer je het stadion zijn voornaamste functie ontneemt, het houden van voetbalwedstrijden en andere daarvoor geschikte evenementen, dan spreek je in feite het doodvonnis erover uit.”

Geschiedenis

De eerste ontwerpen van ‘Reddekuip’ borduren voort op de rijke geschiedenis uit de periode toen de plannen in de jaren dertig gestalte kregen omdat Feyenoord uit zijn jasje, aan de Kromme Zandweg, groeide.

Hoe was het ook al weer? De Rotterdamse havenbaronnen D.G. van Beuningen en mr. K.P. van der Mandele brachten het grootste deel van het benodigde geld bijeen. Er kwam ook een originele oproep om aandelen en obligaties van honderd gulden te kopen. Wie vier obligaties kocht kreeg een aandeel B dat recht gaf op een gereserveerde overdekte plaats op de tribune. Bestuursleden en architecten oriënteerden zich ruimschoots in het buitenland tot en met het stadion van de New York Yankees in de VS. De inspiratie voor de huidige Kuip kwam onder meer van Highbury, het stadion van Arsenal in Londen.

Kromming

De zogenaamde West Stand in dat stadion had al twee lagen, maar niet de kromming die ‘De Kuip’ zo karakteristiek maakt. Dat is waarschijnlijk het uit 1923 daterende honkbalstadion van de New York Yankees geweest waar de twee ringen zich met een sierlijke curve bogen langs het honkbalveld.

In de plannen van de werkgroep wordt bekeken of het dak dat er bij de renovatie van 1994 is opgezet, omhoog te vijzelen waardoor er een derde ring kan worden tussengezet. Omdat er genoeg vrije ruimte wordt opengelaten kunnen de toeschouwers de wedstrijden gewoon in het oude stadion blijven volgen en blijft de buitenkant in tact. Of dat allemaal mogelijk is moet nog blijken, maar het idee is in ieder geval origineel.

Het is precies het omgekeerde wat de Belgen met het Centraal Station in Antwerpen hebben gedaan. Zij hebben het schitterende station uit de negentiende eeuw laten staan en de uitbreiding en de treinenloop daarónder aangelegd.

Op de site www.reddekuip.nl vindt u nog veel meer over deze plannen. Zonder verder te overleggen durf ik wel te zeggen dat wij van Rotterdam Vandaag&Morgen deze nieuwe wending (de uitbouw naar boven) ten behoeve van onze oude Kuip met groot enthousiasme begroeten en ondersteunen.

Bron en/of auteur: Vandaagenmorgen (door Geert-Jan Laan)

Bekijk ook:


Aanmelden nieuwsbrief

Gebruik onderstaand formulier om je aan te melden voor de nieuwsbrief:

Bekijk ook: Moderne-Kuip.nl en De-Nieuwe-Kuip.nl

88 ms